Her er nogle gode tips og råd til hvordan du passer og plejer din græsplæne.
Vanding:
Den etablerede græsplæne vandes kun efter behov og så gives der en ordentlig ”rodvasker”, svarende 15-20 mm nedbør. (Brug regnmåleren!) Vand om aftenen, ellers fordamper en stor del af vandet.
Klipning:
Tommelfingerregel for at få en smuk græsplæne er at du aldrig skal slå mere end 1/3 af græssets højde. Ved en højde på 30 mm bør græsset altså slås når det er 45 mm højt. Jo lavere højde, des oftere bør du slå.
Gødning pr. 100 m2:
Om foråret, efter frosten er slut, fuldgødning, f eks.4-5 kg NPK-gødning.
Derefter gøder du mindst tre gange under vækstsæsonen med lavere dosis, 1,5 – 2 kg pr. 100 m2. Skift mellem NPK og kalksalpeter. Til sidste dosis anvend kalksalpeter. Gød altid når græsset er tørt, men ved fugtig jorden. Dermed undgår du brandskader.
Dressing:
Dressing kan udføres hvert år fra og med andet år efter at græsplænen blev anlagt. Brug en blanding af 2 del tørvestrøelse eller kompostjord og 10 dele sand. Mest passende tidspunkt for dressingen er begyndelsen eller slutningen af sommeren.
Kalkning:
Almindeligvis gælder det at vore jorde har for lav ph-værdi og har behov for kalk. Bedst er selvfølgelig at få lavet en jordanalyse hvis du er usikker. (Mos i græsset plejer at være et tegn på for lavt ph. Tommelfingerregel er 25 kilo havekalk pr 100 m2 græsplæne højner ph-værdien en enhed. Som vedligeholdskalkning gives 10-15 kg havekalk pr. 100 m2 hvert andet - hvert tredje år, helst i sent efterår. Kalkning og gødning bør ikke udføres samtidig, da kalken kan medvirke til tab af kvælstof i ammoniakholdig gødning.
Vertikalskæring:
Vertikalskæring lufter græsplænen og stimulerer græsvæksten, samtidig som den forhindrer ukrudttilvækst og mosdannelse i græsplænen. Vertikalskær når græsset vokser bedst, dvs. i maj eller august/september.
Luftning:
Hvis jorden i græsplænen er blevet for hårdt pakket, f.eks. i strøg hvor folk ofte går, tager rødderne skade og medfører en dårlig vækst af græsset. Græsplænen kan da luftes ved at f.eks. træde en greb ned til ca. 10 cm dybde, vrikker den forsigtigt frem og tilbage og trækker den lige op. Fyld gerne på med dressingsmateriale du kan vande ned i hullerne.
Ukrudtsbekæmpelse:
Den som plejer sin græsplæne efter alle kunstens regler slipper almindeligvis for ukrudt.
Kontakt din Honda forhandler og få flere gode råd til at vælge netop den plæneklipper, som passer til dit behov og krav til en ordentlig græsplæne.
Rigtig god fornøjelse.